Hoe een lokaal zzp-netwerk je op weg helpt

Van ‘niet helemaal weten hoe te beginnen’ naar een drukbezet zzp’er met functies in het bestuur van verschillende (lokale) zzp-verenigingen én een finaleplek bij de FOTY-awards. Het ondernemersverhaal van Natasja Huisman laat zien hoe belangrijk een lokaal netwerk is. “Je wordt pas groot als je klein durft te beginnen.”

Als zelfstandig mediator is Huisman gespecialiseerd in conflictbemiddeling: van conflictcoaching tot het bemiddelen van echtscheidingen. “In het begin dacht ik: ‘ik kan elk conflict aan, kom maar op!’ Dat blijkt dan toch niet helemaal zo te werken. Je moet je niche vinden en kijken waar je goed in bent. Daar ben ik pas achter gekomen door met andere startende ondernemers in gesprek te gaan.”

Netwerken

Als starter loop je tegen veel dingen aan. Zaken als administratie, financiën, een website bouwen, wat doe je met social media? “Je komt voor veel keuzes te staan en veel mensen met een mening, waardoor het soms lastig is je eigen weg te vinden. Door met mensen te praten die in dezelfde situatie zitten, zie je snel wat werkt en wat niet.”

En deze samenwerkingen moet je blijven opzoeken. Netwerken dus! “Je kan niet alles zelf. Je moet echt gericht op zoek naar met wie je kennis wilt maken. En daar begint het echte ondernemen ook, daar krijg je dat échte ondernemersgevoel van. Sommigen vinden dat in het begin best lastig. Daarom een tip: ga eens met een ondernemer mee die je kent en al enigszins in het wereldje zit.”

Samenwerken en investeren

En gelijk ook tip 2: “Begin bij laagdrempelige bijeenkomsten. Hier vind je gelijkgestemden. Ga niet te snel te groot.” Door lokale bijeenkomsten kwam Huisman ook de juiste mensen tegen om haar te helpen met het opzetten van openbare informatieavonden rondom scheiden. Een goede investering bleek later.“Iemand die ik sprak vond dat leuk en die kende weer iemand, waarna we dit met zijn drieën zijn opgestart. Dit is heel lokaal, maatschappelijk en vooral een groot succes! Doordat we dit vrijwillig deden, kwamen er veel mensen op af. En daar halen wij uiteindelijk weer business uit.”

Open Coffee en ZZP Mokum

Langzaam krijgt je leven als zzp’er vorm en groeit je netwerk. “Daarbij ben ik op een bepaald moment mede-organisator geworden van Open Coffee Amstelveen. Eens per maand komen we bij elkaar voor twee uurtjes met elke keer een ander thema waar startende ondernemers wat aan hebben.”Hierdoor groeit het netwerk van Huisman snel, waardoor ze ook gevraagd is om ambassadeur van de regio Amsterdam voor ZZP Nederland te worden. En nu is het nieuwe doel: het opzetten van ZZP Mokum. “Hiermee willen we het netwerk worden voor zzp’ers in Amsterdam.”

Landelijke vertegenwoordiging

Huisman houdt zich veel bezig met lokale netwerken, maar beseft zich tegelijkertijd ook dat ondernemerschap ook landelijk op de kaart moet worden gezet. Op landelijk niveau worden tenslotte wet- en regelgeving gemaakt waar je lokaal weer mee te maken krijgt. Daarom is Huisman ambassadeur geworden van ZZP Nederland; de grootste landelijke belangenorganisatie voor kleine ondernemers. Huisman, ‘ZZP Nederland helpt ondernemers op weg met antwoorden en kennis, via Stichting ZZP Nederland worden ook de belangen van ondernemers op landelijk niveau behartigt. Eendracht maakt macht, samen staan we sterk… noem de clichés maar op, maar het werkt echt!’

Freelancer Of The Year

Haar favoriete evenement voor zelfstandigen zonder personeel? “Eigenlijk ben ik niet zo van de grote events. Ik zoek het liever kleiner en lokaler. Maar vorig jaar stond ik plotseling in de finale van de Freelancer Of The Year Awards (FOTY), tijdens de Dag van de zzp’er. Ik heb nog altijd geen idee wie me daarvoor heeft genomineerd, maar dat was dan wel weer erg leuk. Ik dacht vroeger altijd dat je groot moet beginnen, maar dat is niet zo. Je wordt pas groot als je klein durft te beginnen.”

Meer weten over de voordelen van een lokaal netwerk? Bekijk het hier.

Over de blogger

Natasja Huisman is Mediator, Coach, Trainer en Eigenaar van nhowmediation.nl. Ook is zij bestuurslid van ZZP Mokum.

Auteur: ZZP Mokum
Gepubliceerd op: dinsdag 23 juli 2019

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!